Basisvorming uitspraak en verstaanbaar spreken in de NT2-klas

Praktisch Inhoud van de workshops

Workshop: 
17 januari 2018
9.30u – 16u

Terugkommoment:
21 februari 2018
13.30u – 16u

Locatie:
CVO KISP
Holstraat 62
9000 
Gent

Prijs:
€125

 

 
 
 
 

[need∂rlants] ?! Dat zeg je zo!

De uitspraak van het Nederlands is voor de ene een zware dobber, voor velen een struikelblok en voor enkelingen een fluitje van een cent... Onze cursisten leren Nederlandse woorden en zinnen, maar toch lopen hun conversaties stroef. De oorzaak van een moeilijke verstaanbaarheid ligt vaak bij de uitspraak. Is laten naspreken jouw eerste en enige strategie? 

In deze vorming bekijken we het uitspraakonderwijs kort vanuit een wetenschappelijk kader. We maken we je sterk in het snel herkennen en juist benoemen van uitspraakproblemen. Je leert je cursisten gericht luisteren naar uitspraakkenmerken. Ook leer je het belang van klanken en het nog grotere belang van accenten inschatten. Het geven van informatie over uitspraak stimuleert bovendien de spreekdurf van je cursisten.  Je leert prioriteiten stellen in de feedback die je aan cursisten geeft. Ten slotte zorgen we voor een rode draad die je losjes doorheen je lessen kan weven, op maat van jouw cursisten, op het ritme van jouw kennis en kunde. 

Nascholer: Anja De Kimpe

 

Voor vragen kan u wouter.gorissen@nt2020.be contacteren.

Workshop: 
23 februari 2018
9.30u – 16u

Terugkommoment:
15 juni 2018
13.30u – 16u

Locatie:
CLT 
dekenstraat 4

3000 Leuven

Prijs:
€125

 

 

 

Verstaanbaar spreken in de NT2-klas

De vaardigheid SPREKEN is in de beleving van veel cursisten NT2 erg belangrijk. Zonder een verstaanbare uitspraak zijn woorden niet of zeer moeilijk begrijpbaar. Cursisten willen Nederlands leren zonder of met zo min mogelijk accent uit hun moedertaal. Leerkrachten NT2 hebben van meet af aan de taak aandacht te geven aan de uitspraak van het Nederlands. In deze vorming maken we je sterk in het juist benoemen en inschatten van uitspraakproblemen. Geef je feedback op elke individuele uitspraakfout in het woord of ga je in op de gehele uiting? Via audio en video leren we passende feedback te geven met als focus ‘uitspraak, articulatie en intonatie’ zoals voorgeschreven in de opleidingsprofielen van de overheid. Verstaanbaar Nederlands spreken in een functionele context met een goede uitspraak als visitekaartje, dat is een mooie ambitie voor elke NT2-les.
 
Tijdens het terugkommoment analyseren we onze eigen video-opname uit de opdracht van de eerste bijeenkomst. Vloeiend Nederlands spreken is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet als je gevoelige periode om taal/talen te leren al voorbij is. Klinken zoals een moedertaalspreker, iedereen wil het, maar voor
velen is het meer utopie dan werkelijkheid. Geef je cursisten informatie, train ze op verbonden spraak, zo kom je al wel wat dichter in de buurt.
 
Nascholer: Marianne Housen
 
 
 
Voor vragen kan u wouter.gorissen@nt2020.be contacteren.
 
 

Datum en tijd:
vrijdag 8 december 2017
van 13.00 – 17.00 uur.

Inloop en inschrijving: 
vanaf 12.30 uur.

Plaats:
CVO Encora
Grote Steenweg 224
Antwerpen Berchem
(10 minuten vanaf Station Antw.-Berchem, vlakbij Binnensingel).

Toegang:
voor leden €10
niet-leden €20

Er zijn slechts 120 toegangskaarten.

Studiemiddag over Uitspraak, verstavaardigheid, spreek- en luistervaardigheid in NT2 lessen.

De Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal organiseert een studiemiddag voor NT2-docenten in Nederland en Vlaanderen. De studiemiddag is bedoeld voor NT2-docenten die specialistische hulp willen bieden bij de verbetering van de productieve en receptieve mondelinge vaardigheden van de anderstalige cursisten in hun klas. Op deze studiemiddag zijn er veel bijdragen van NT2-logopedisten en uitspraakexperts.

Openingslezing: Jan Strybol (Lerarenopleidingen NT2 Gent):

Niet spreken met je hoofd vol. Over focus in feedback bij spreekvaardigheid.

 

Daarna keuze uit 12 workshops en presentaties in 3 rondes.

 

Wilt u deelnemen? Via de website van de BVNT2 kunt u zich aanmelden. Het Programma is beschikbaar vanaf begin november op BVNT2.org.